پیشنهادات پنج گانه ایران در همایش آلماتی دیجیتال ۲۰۲۵

پیشنهادات پنج گانه ایران در همایش آلماتی دیجیتال ۲۰۲۵

به گزارش با فناوری، معاون اول رئیس جمهور در مسافرت به قزاقستان و در همایش آلماتی، دیجیتال ۲۰۲۵، پیشنهادهای پنج گانه ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال را بیان نمود.



به گزارش با فناوری به نقل از مهر، محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور که به قزاقستان سفر کرده است در همایش آلماتی، دیجیتال ۲۰۲۵، پیشنهاداتی همچون اتصال زیر ساخت های ارتباطی، یکپارچگی قوانین و تسهیل مقررات حوزه اقتصاد دیجیتال، همکاری در ایجاد و توسعه سکوهای مشترک، مقابله با یکجانبه گرایی برای حاکمیت بر حوزه دیجیتالی و اقتصاد هوش مصنوعی و همکاری در توسعه محصولات دیجیتالی مشترک و ابزارهای هوش مصنوعی برای بهره برداری از توان و ظرفیتهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در توسعه همکاری ها در عرصه اقتصاد دیجیتال را مطرح و اشاره کرد: حالا زمان آن رسیده است که ایران و کشورهای منطقه، با یکپارچگی و همکاری، پایه های یک عصر دیجیتال و صنعتی جدید را بنا کنند.
متن کامل سخنرانی محمدرضا عارف به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم
حضار محترم،
خانم ها، آقایان!

سلام علیکم
بسیار خرسندم که در همایش آلماتی دیجیتال ۲۰۲۵ شرکت می کنم. از دولت و ملت جمهوری قزاقستان به سبب میزبانی گرم و صمیمانه از اینجانب و هیات همراه سپاسگزارم. بسیار خوشحالم که امروز این فرصت برقرار شد تا در جمع فعالان حوزه دیجیتال و هوش مصنوعی صحبت کنم.
پس از یک دهه رشد خیره کننده در سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ملی کشورهای جهان، امروزه شاهد ظهور اقتصاد هوشمند و انقلاب صنعتی چهارم هستیم. در این دهه شاهد شکوفایی صنایع مبتنی بر داده خواهیم بود.
با توجه به فراگیر شدن حسگرها و کنترل صنعتی و دیجیتالی شدن همه چیز، داده ها نقشی در اقتصاد هوشمند ایفا می نمایند که نفت در اقتصاد عصر انقلاب صنعتی بازی می کرد. خیلی از کشورها به این نتیجه رسیده اند که اگر به سرعت با این تحولات همگام نشوند، ممکنست از رقابت جهانی باز بمانند. اقتصادهایی که توانسته اند از ظرفیتهای فناوری اطلاعات و فناوری های مبتنی بر داده به خوبی بهره برده و رشد اقتصاد هوشمند را هدف گذاری نمایند، قدمهای بزرگی در جهت ایجاد بسترهای جدید اشتغال زایی، توسعه کسب وکارها با هدف مصرف مسئولانه، ممانعت از اتلاف انرژی، استفاده مجدد و بازیافت مواد خام و استفاده از مدلهای تجاری پایدار و رشد پایدار اقتصادی برداشته اند.
در همین راستا، مایلم اشاره کنم جمهوری اسلامی ایران جزو کشورهای پیشرو در اقتصاد دیجیتال است و در تلاش است تا با بهره بردن مناسب از نیروی انسانی تحصیل کرده خود جایگاه مناسبی در اقتصاد هوشمند کسب کند. ایران برای نخستین بار یک فصل از قانون برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت خویش را به مبحث اقتصاد دیجیتال اختصاص داده و در جهت تسهیل کارهای دیجیتال و هوشمندسازی تمام خدمات دولت، تقویت تدابیر صیانت از داده ها، تدوین برنامه های ضروری جهت بهره مندی از تکنولوژیهای جدید همچون هوش مصنوعی و اینترنت اشیا با هدف کوشش برای ارتقاء راندمان قدمهای مهمی برداشته است.
بر اساس آمارهای اتحادیه بین المللی مخابرات (ITU)، بانک جهانی و مرکز آمار ایران، اقتصاد دیجیتال ایران نزدیک به هفت درصد از تولید ناخالص داخلی ایران را تشکیل می دهد و براساس برنامه هفتم پیشرفت باید این شاخص به ده درصد افزایش یابد. برخی آمارهای مراجع رسمی دراین خصوص حاکیست تعداد کسب و کارهای فعال در عرصه اقتصاد دیجیتال طی سالیان اخیر به بالای ۴۵۰ هزار واحد شامل استارتاپ ها، سکوهای آنلاین، و شرکت های فناورانه در عرصه تجارت الکترونیک، فین تک، سلامت دیجیتال و آموزش رسیده است. در قسمت دولتی هم با توسعه دولت الکترونیک و ایجاد درگاه ملی مجوزها، بستر مناسبی برای خدمات آنلاین فراهم گشته است.
همچنین بر اساس گزارش مرکز ملی فضای مجازی ایران، میزان سرمایه گذاری در قسمت ICT ایران در سال ۲۰۲۲ بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار بوده و این سرمایه گذاری شامل گسترش زیرساخت های ارتباطی و شبکه های موبایلی نسل پنجم (۵) می باشد. گزارش آماری مرکز توسعه تجارت الکترونیک ایران هم حجم کل تجارت الکترونیک ایران در سال ۲۰۲۲ را بیشتر از ۶۰ میلیارد دلار برآورد نموده است.
از سوی دیگر ایران به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در منطقه، توانمندی های قابل توجهی در عرصه هوش مصنوعی دارد.
سالانه بیشتر از ۳۵۰۰ نفر در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری در رشته های در رابطه با هوش مصنوعی از دانشگاه های معتبر کشور فارغ التحصیل می شوند.
ایران از نظر تعداد و کیفیت مقالات علمی در عرصه هوش مصنوعی در جایگاه دوم منطقه قرار دارد و مشارکت متخصصان ایرانی در پروژه های بین المللی و منبع باز، نشان دهنده روند رو به رشد ایران دراین خصوص است.
از نظر تعداد شرکت های فعال در عرصه هوش مصنوعی نیز، ایران در سال ۲۰۲۳ در رتبه چهارم منطقه قرار گرفته است. از لحاظ کاربردهای متفاوت هوش مصنوعی، مزیت رقابتی ایران در عرصه های محتوا و نشر و خدمات اداری، رسانه و سرگرمی، حریم خصوصی و حمل و نقل می باشد. این مساله می تواند بستر مناسبی برای توسعه بیشتر و صادرات فناوری های نوظهور به منطقه باشد.
ایران در حوزه قوانین و استانداردهای حوزه هوش مصنوعی نیز، اقدامات قابل توجهی انجام داده و در سال ۲۰۲۴ سند ملی هوش مصنوعی را منتشر نموده است.
این دستاوردها گویای ظرفیت بالای ایران برای تبدیل شدن به یک قطب منطقه ای در فناوری های نوظهور است. در ایران توسعه دیپلماسی فناوری بخصوص فناوری اطلاعات در دستورکار قرار دارد.
البته با چالش های زیادی در این راه مواجه بوده ایم. همچون تحریم های ظالمانه و یکجانبه که دسترسی به برخی فن آوری ها و بازارها را برای ایران محدود ساخته است. با این وجود، این موانع فرصت هایی را برای تکیه بر ظرفیتهای داخلی فراهم آورده است و ما توانسته ایم با تقویت این ظرفیت ها از راه سرمایه گذاری های مستمر در عرصه زیر ساخت های دیجیتال و فناوری، جایگاه قابل توجهی در منطقه و جهان به دست آوریم. از ین جهت، ما پیوسته شاهد رشد چشم گیر استارتاپ های فناورانه و بومی سازی فن آوری های پیشرفته هستیم.
حضار محترم، خانم ها، آقایان!
اگر در مبحث اقتصاد دیجیتال و کسب و کارهای هوشمند فقط به اقتصاد ملی خود اتکا نمائیم، شرکتهای ما شانسی برای رقابت با شرکت های بزرگ فرامنطقه ای فناوری اطلاعات ندارند. توسعه و شکوفایی اقتصاد دیجیتال و اقتصاد هوشمند در یک بستر منطقه ای و یا بین المللی به عنوان یک بخش از زنجیره اقتصادی میسر می شود.
«پلتفرم دیجیتال اوراسیا» یک ابتکار تحول آفرین است که به ایجاد یکپارچگی دیجیتال و همکاری میان کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا و شرکایی مانند ایران می پردازد. این پلت فرم با بهره گیری از فناوری های پیشرفته، همچون هوش مصنوعی، بلاکچین و رایانش ابری، امکان تبادل داده های سریع، بهبود تجارت و نوآوری در خدمات مالی و تجارت الکترونیک را فراهم می آورد.
در این راستا مایلم بمنظور بهره برداری از توان و ظرفیتهای کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا در توسعه همکاری ها در عرصه اقتصاد دیجیتال پیشنهادهای ذیل را مطرح کنم:
۱- اتصال زیر ساخت های ارتباطی: ایجاد شبکه های ارتباطی و تکنولوژی های جدید مشترک میان کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند به تقویت جریان اطلاعات و تسهیل تجارت دیجیتال بخصوص از راه ترانزیت داده میان این کشورها کمک کند.
۲- یکپارچگی قوانین و تسهیل مقررات حوزه اقتصاد دیجیتال: تصویب قوانین جهت سازگاری بیشتر و هم سویی مقررات در رابطه با فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی می تواند بستر قانونی برای ارتقاء تعاملات حوزه دیجیتال فراهم نماید.
۳- همکاری در ایجاد و توسعه سکوهای مشترک: ایجاد سکوهای مشترک منطقه ای برای عرضه خدمات مالی، آموزشی، و تسهیل ارتباطات تجار و بازرگانان کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند به رشد تجارت میان اعضا کمک نماید.
۴- تلاش مشترک برای غیرمتمرکز کردن و مقابله با یکجانبه گرایی برای حاکمیت بر حوزه دیجیتالی و اقتصاد هوش مصنوعی
۵- همکاری در توسعه محصولات دیجیتالی مشترک و ابزارهای هوش مصنوعی: همکاری در توسعه سامانه های دیجیتال مشترک مخصوصاً برای خریدهای خرده فروشی و سامانه های دریافت و پرداخت مستقل برای توسعه تجارت بین کشورهای عضو اتحادیه بسیار راهگشا است.
در پایان امیدوار هستم این جلسه ها به آغاز فصل جدیدی از همکاریهای مشترک دیجیتال محور و بر پایه فناوری های نوظهور در اتحادیه اقتصادی اوراسیا منجر شود و شاهد رشد و شکوفایی بیشتر همکاری ها در این بخش مهم و سایرحوزه ها باشیم. حالا زمان آن رسیده است که ایران و کشورهای منطقه، با یکپارچگی و همکاری، پایه های یک عصر دیجیتال و صنعتی جدید را بنا کنند.
از توجه شما سپاسگزارم


منبع:

1403/11/13
10:47:18
5.0 / 5
12
تگهای خبر: آموزش , استارتاپ , استاندارد , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲

لینک دوستان با فناوری

بافناوری

با فناوری
با فناوری

با فناوری

معرفی فناوری روز دنیا

از آخرین تحولات دنیای فناوری آگاه شوید و دانش خود را افزایش دهید

bafanavari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت با فناوری محفوظ است