ارتباط غیرزبانی چگونه شنیده ها را شكل می دهد؟
به گزارش با فناوری خراسان رضوی محققان دریافتند که اشاره و حرکات (ژست، قالب ارتباط غیرزبانی یا غیر آوایی) هنگام سخن گفتن می تواند شنیده ها را تغییر دهد.
به نقل از ارث، معمولا افراد هنگام صحبت کردن برای تاکید عبارات مهم از حرکات بالا و پایین دست، استفاده می نمایند، اما آیا این حرکات تاثیری در درک ما از صحبت های یک سخنران دارد؟ محققان موسسه روانشناسی زبان ماکس پلانک هلند دریافتند که درواقع آنچه می بینیم شنیده ها را شکل می دهد.
هانس روتگر بوسکر، محقق ارشد این بررسی اضافه کرد: نقش زبان در ارتباطات رودررو، بیشتر از گفتار است. گوینده برای انتقال پیام از روش های مختلف مانند دهان، دست و صورت استفاده می نماید. می خواهیم بدانیم که هنگام شنیدن صحبت های شخصی شنوندگان چگونه از این داده های مختلف استفاده می نمایند.
اثر مک گورک، پدیده ای است که نشان داده است در درک گفتار بین شنوایی و بینایی تعامل وجود دارد و اطلاعات دیداری، در ادراک انسان از صدایی که می شنود اثرگذار است. زمانی که صدایی با مولفه بصری صدای دیگر جفت شود، این خطای حسی اتفاق می افتد و درک شنیداری ما را فریب می دهد.
محققان تصمیم گرفتند تا بررسی نمایند که آیا آنچه می شنویم با حرکاتی (ژست) که می بینیم ارتباط دارد؟
این بررسی بر روی مجموعه ای از کلمات هلندی که فقط الگوی استرس متفاوت دارند، متمرکز بود. آنان برای سنجش اینکه تغییر حرکات در هجای اول یا دوم کلمات، می تواند نحوه تفسیر افراد از شنیده ها را تغییر دهد، آزمایشی را عرضه کردند.
نتایج بررسی نشان داد، اگر حرکات روی یک هجاء بیشتر باشد، برای شنوندگان احتمال شنیدن استرس روی یک هجاء بیشتر است. البته تاثیرات آن برای کلمات و غیر کلمات یکسان بود. زمانی که افراد واکه (حرف صدادار) را بلند یا کوتاه می فهمند، تحت تأثیر حرکات قرار می گیرند.
بوسکر اظهار داشت: «شنوندگان نه تنها با گوش، بلکه با چشم هم گوش می دهند.» این یافته ها برای نخستین بار نشان داده است که حرکات ژست بر روی صدای گفتاری که می شنوید تأثیر می گذارد.
به قول محققان، تأثیر حرکات ژست در زندگی واقعی نسبت به آزمایشگاه بیشتر است. افراد در سروصدا، امکان دارد برای برقراری ارتباط موفقیت آمیز بیشتر به این نوع حرکات بصری اعتماد کنند.
این یافته ها توانایی بهبود تعامل بین انسان و کامپیوتر و سیستم های تشخیص گفتار چندوجهی را دارند. واضح است که چنین سیستم هایی را باید بیشتر از گفتار در نظر گرفت.
محققان با استفاده از حقیقت مجازی این مطالعه را پیگیری می کنند تا این تاثیرات را موردبررسی قرار دهند که این حرکات به تنهایی موثر هستند یا انواع نشانه های دیگر، مانند تکان دادن سر و حرکات ابرو هم تأثیر دارند.
این بررسی در مجله Proceedings of the Royal Society B منتشرشده است.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب