آیا مریخ نورد چین از خواب زمستانی نگران کننده خود بیدار خواهد شد؟

آیا مریخ نورد چین از خواب زمستانی نگران کننده خود بیدار خواهد شد؟

با فناوری: اوایل سال قبل میلادی اعلام گردید مریخ نورد «ژورونگ» چینی ها که بمنظور بررسی و اکتشاف سیاره سرخ به مریخ ارسال شده، به خواب زمستانی رفته است. حال این سوال در ذهن پژوهشگران به وجود آمده که آیا این مریخ نورد چینی از خواب زمستانی نگران کننده خود بیدار خواهد شد یا خیر.


به گزارش با فناوری به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، طبق بیانیه برنامه اکتشاف ماه چین، ژورونگ در تاریخ ۱۸ ماه مه سال قبل میلادی و در حالی که دمای مریخ در طول روز حدود منفی ۴ درجه فارنهایت(منهای ۲۰ درجه سانتیگراد) و دمای شب سیاره سرخ منفی ۱۴۸ درجه فارنهایت(منهای ۱۰۰ درجه سانتیگراد) بود، به خواب زمستانی رفت. مدارگرد تیان ون- ۱ چین که ژورونگ را در ماه مه سال ۲۰۲۱ به مریخ فرستاد نیز در آن زمان با دوربین با وضوح متوسط خود، فعالیت طوفان شن و غبار را بر فراز منطقه فرود ژورونگ در "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia) شناسایی کرد.
ژورونگ در ۱۵ مه ۲۰۲۱ بر روی "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia)، دشتی وسیع در نیمکره شمالی مریخ فرود آمد. از آن زمان، نمونه های سنگی را از سطح مریخ جمع آوری کرده و تصاویری را در حین کاوش در این سیاره ثبت کرده است. مریخ نورد چینی ژورونگ باوجود این که انتظار میرفت در ماه دسامبر از خواب زمستانی بیدار شود، اما همچنان سیگنالی ارسال نکرده و سکوت کرده است؛ البته هنوز هم این امید وجود دارد که این وسیله بتواند از خواب خود بیدار شود.
ژورونگ قسمتی از ماموریت تیان ون ۱ است، ماموریت تیان ون ۱ نیز نخستین ماموریت بین سیاره ای چین است که شامل یک مدارگرد مریخ نیز می شود. انتظار میرفت ژرونگ در ماه دسامبر، در حوالی زمان اعتدال بهاری مریخ از خواب بیدار شود. با این وجود، تا حالا سکوت هم از طرف مریخ نورد و هم از طرف اپراتورهای آن در چین وجود داشته است.
با اینحال همچنان این امیدواری وجود دارد که ژورونگ بیدار شود و کارهای خودرا از سر بگیرد.
جیا یانگ، معاون طراح ارشد ماموریت تیان ون-۱ در سپتامبر ۲۰۲۲ به خبرنگاران اظهار داشت: ژرونگ زمانی که دو شرط برآورده شود، بطور مستقل از خواب بیدار می شود و آن دمایی بیش از ۵ درجه فارنهایت (منهای ۱۵ درجه سانتیگراد) و تولید انرژی بیش از ۱۴۰ وات است.
داده های آب وهوایی مریخ نورد استقامت ناسا (که دارای انرژی هسته ای است و نیازی به خواب زمستانی ندارد) نشان میدهد که دما در دهانه جیزرو مریخ فقط برای مدت کوتاهی بالاتر رفته است. «استقامت» همین طور در حدود هفت درجه عرض جغرافیایی جنوب ژورونگ است و بدین سبب به استوای مریخ نزدیک تر است و این به آن معنا است که ممکنست شرایط کمی مساعدتر از مریخ نورد چینی را نیز تجربه کند.
عامل دیگری که بر ژورونگ تأثیر می گذارد، این است که طوفان های گرد و غبار ممکنست شن های مریخی را روی آرایه های خورشیدی ژورونگ قرار داده باشند و مانع از توانایی آن در تولید نیرو و بیدار شدن شوند. پنل های خورشیدی پروانه ای شکل این مریخ نورد از مواد ضد گرد و غبار استفاده می نمایند و ژورونگ به عملکرد لرزشی برای از بین بردن گرد و غبار انباشته شده مجهز شده است. با این وجود، مریخ نورد برای به کارگیری این معیار باید ابتدا فعال باشد.
زمان نشان خواهد داد که آیا ژورونگ بار دیگر در امتداد سطح مریخ خواهد چرخید یا خیر، اما این ماموریت قبلاً موفقیت بزرگی کسب کرده است. این فرود، چین را به دومین کشوری تبدیل کرد که بعد از ایالات متحده، یک مریخ نورد را با موفقیت بر روی مریخ پرتاب کرد.
تیان ون-۱ نخستین ماموریت کاوش مریخ توسط چین است که شامل یک مدارگرد، یک فرودگر و یک سطح نشین است. تیان-ون ۱ در ماه فوریه سال ۲۰۲۱ میلادی به مریخ رسید و در ماه مه، سطح نشین حامل مریخ نورد ژورونگ روی یک ناحیه به نام "یوتوپیا پلانیتیا"(Utopia Planitia) که دشت وسیعی در نیمکره شمالی مریخ است، فرود آمد. گرچه مریخ نورد ژورونگ برای یک ماموریت سه ماهه طراحی شده بود، اما این مریخ نورد عملکرد خوبی داشت و توانست بیش از زمان مدنظر پژوهشگران در مریخ کاوش کند که این مساله پژوهشگران را شگفت زده کرد.
در ماه سپتامبر سال ۲۰۲۱ نیز ژورونگ توسط سازمان ملی فضایی چین(CNSA) به خواب زمستانی رفت. خورشید، فعالیت پروژه های جاری در سیاره سرخ را به تعویق انداخت و همه مریخ نوردهای موجود روی این سیاره به "حالت ایمن" وارد شدند. دلیل این کار این بود که خورشید در رویدادی به نام "مقارنه خورشیدی مریخ"(Mars solar conjunction) در حالت قرارگیری میان زمین و مریخ بود که این اتفاق، مانع از برقراری همه ارتباطات مستقیم می شد و ارتباط بین فضاپیما و زمین را به شدت مختل می کرد. در ماه اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی باردیگر مریخ نورد چینی ها فعالیت خودرا از سر گرفت و ۲۰۰ متر دیگر از سطح مریخ و مسیری که ممکنست زمانی خط ساحلی یک اقیانوس باستانی بوده باشد را پیمود.
تیان ون-۱ هفت محموله علمی با خود دارد که شامل دوربین هایی با وضوح متوسط و بالا برای نقشه برداری از مناطق بزرگ مریخ و عکسبرداری از سطح این سیاره است. علاوه بر آن رادار کاوش زیرسطحی MOSIR و رادار صوتی به جستجوی یخ در زیر سطح سیاره سرخ می پردازند. اهدافی که مورد کاوش قرار می گیرند شامل دهانه های برخوردی، آتشفشان ها و دره ها است. تیان ون-۱ با خود یک طیف سنج کانی شناسی نیز دارد که با آن ترکیبات سطح سیاره سرخ را مورد بررسی قرار می دهد. داده های به دست آمده از تیان ون-۱ برای برنامه ریزی ماموریت های آینده به مریخ نیز مورد استفاده قرار می گیرد که همچون آنها می توان به ماموریت بازگرداندن نمونه از مریخ در سال ۲۰۲۸ اشاره نمود.



1401/10/29
16:14:39
5.0 / 5
416
تگهای خبر: اپراتورها , پژوهش , تولید , سیاره
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳

لینک دوستان با فناوری

بافناوری

با فناوری
با فناوری

با فناوری

معرفی فناوری روز دنیا

bafanavari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت با فناوری محفوظ است