توسط بنیاد ملی علم ایران منتشر شد؛
فراخوان کسب دانش فنی تولید کلرومتان در مقیاس پایلوت
با فناوری: فراخوان کسب دانش فنی تولید کلرومتان در مقیاس پایلوت با هدف جلوگیری از خروج ارز مربوط به واردات کلرومتان و سایر محصولات وابسته همچون پلی سایلوکسان ها به همت بنیاد ملی علم ایران منتشر گردید.
به گزارش با فناوری به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، هدف از این فراخوان، تولید کلرومتان در مقیاس پایلوت است. با توجه به این که این محصول در داخل کشور تولید نمی شود و از سویی حجم متانول تولیدی در کشور زیاد بوده و قیمت آن ارزان است، پس تلاش می شود تا از این ماده اولیه برای تولید کلرومتان استفاده نمود.
محصول این پروژه (کلرومتان) بطور گسترده، در تولید سایر مواد شیمیایی، از قبیل سیلیکون ها، تترامتیلید (TML)، لاستیک مصنوعی، مواد شیمیایی کشاورزی و متیل سلولز مورد استفاده قرار می گیرد و در عین حال بطورکامل وارداتی است. بدین سبب همچون نتایج اقتصادی آن می توان به جلوگیری از خروج ارز مربوط به واردات کلرومتان و سایر محصولات وابسته همچون پلی سایلوکسان ها اشاره نمود. با انجام این پژوهش علاوه بر این که نیاز خیلی از صنایع مرتفع می شود، یک دانش فنی ناموجود در کشور ظهور می کند که می تواند خیلی از صنایع وابسته را فعال کند.
از کلرومتان، در صنایع مختلف استفاده می شود. یکی از کاربردهای آن، تولید مشتقات کلرومتیل سایلان ها و سپس سیکلوسایلوکسان ها است که ماده اولیه کلیدی جهت تولید انواع پلی سایلوکسان ها است.
دانش فنی تولید پلی دی متیل سایلوکسان ها در کشور وجود ندارد و تا حالا هیچ نوع تلاشی برای تولید آنها انجام نشده است. یکی از دلیلهای آن، عدم تولید سیلیکون متال به عنوان نقطه آغازین این پروژه ها در کشور بوده که البته طی ۲ سال اخیر (۱۴۰۱و۱۴۰۲) این امر محقق شده است. همین طور دانش فنی برای یک تولید پایه که عبارت است از تبدیل سیلیکون متال به مشتقات کلرومتیل سیلان ها در کشور وجود ندارد. تولید این مشتقات زمانی که سریعاً بتوان از آنها در چرخه تولید برای مرحله بعدی استفاده کرد، اهمیت دارد.
شرکت های مختلفی در جهان به تولید کلرومتان می پردازند که عمدتا در کشورهای آمریکا، ژاپن، هند و هلند هستند. تولید این محصول در داخل کشور صورت نمی گیرد و نیاز آن تماماً بوسیله واردات تامین می شود؛ پس شرکت فعالی را نمی توان نام برد که بتواند سیکلودی متیل سیلوکسان ها را در کشور تولید نماید. شرکت متقاضی تسهیلات، یک شرکت دانش بنیان فناور در عرصه مواد پیشرفته و محصولات مبتنی بر تکنولوژی های شیمیایی است. شرکت در تولید انواع رزین فعالیت دارد و از محصولات آن می توان به پلی استر و پلی استر پلی ال ها (جز A سیستم PU کفشی)، پریپلیمرهای ایزوسیاناتی، ایزوکفشی (جز B سیستم PU کفشی)، نرم کننده ها (پلاستی سایزرها) صنایع PVC، چرم مصنوعی، روان کننده های صنعت PVC، چرم مصنوعی، دیسپرس کننده های صنعت رنگ، مواد کلیدی مورد نیاز افزودنی سیستم های پلی اورتان PU، ملزومات مورد نیاز صنایع پلی اورتان PU و چسب پلی اورتان اشاره نمود.
این شرکت به عنوان یک شرکت فعال در حوزه پلی اورتان PU) ) از پلی سایلوکسان ها به عنوان مواد آزادکننده قطعه از قالب، سورفکتانت ها و پایدارکننده ها در تولید فومهای پلی اورتان استفاده می نماید. هم اکنون شرکت، سورفکتانتها و پایدارکننده های متنوع را با قیمت های بالا از کشورهایی مثل چین، آلمان و ایتالیا وارد میکند. محصول به دست آمده از پروژه حاضر، ماده کلیدی در تولید کلرومتیل سایلان ها بوده و بنابراین، راه را برای تولید مشتقات سیلیکونی باز خواهدنمود. علاوه بر نیاز این شرکت، مساله مهمتری وجود دارد که عبارت است از جای خالی این پروژه کلیدی در کشور و چنانچه این پروژه موفق شود می تواند از این پس شرکت های زیادی را ایجاب کند که از این مواد کلیدی تولید داخل بهره گیرند.
نحوه پذیرش در این فراخوان بصورت رقابتی است و از بین پیشنهاده های دریافتی، موردی که دربردارنده شروطی همچون ترکیب مرتبط متخصصین تیم پیشنهادی، برخورداری افراد پیشنهادشده از سابقه پژوهشی و فنی در آن موضوع، متناسب و مرتبط بودن زمان بندی، هزینه و شرح خدمات با پژوهش مورد تقاضا و برخورداری تیم پیشنهاددهنده از زیرساخت انجام پژوهش شامل لابراتوار و کارگاه و در نهایت تهیه و ارسال پیشنهاده طبق فرمت پیشنهادی بنیاد است.
هزینه های قابل قبول شامل حق التحقیق نیروی انسانی، مواد مصرفی و آزمایشگاهی و خدمات است.
از حوزه های اولویت دار این فراخوان علوم و علوم زیستی، شیمی و علوم پلیمر است.
گفتنی است پژوهشگر اصلی تیم لازم است عضو هیئت علمی یکی از دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی کشور باشد و همین طور از پیشنهادهایی که در قالب رساله دکتری و طرح پسادکتری تعریف شوند، حمایت فوق العاده می شود.
پس از دریافت پیشنهاده بوسیله سامانه، ارزیابی انجام گرفته و در صورت کسب امتیاز بالا، تیم برگزیده جهت مذاکره با بنیاد و شرکت متقاضی دعوت خواهد شد.
تمام افراد واجد شرایط به مدت یک ماه از تاریخ انتشار فراخوان یعنی تا ۹ خرداد فرصت دارند که پیشنهاد خودرا بوسیله سامانه کایپر برای بنیاد ملی علم ایران ارسال نمایند.
پژوهش پیشنهاد شده تا سقف ۸۰ درصد، حداکثر دو میلیارد تومان توسط بنیاد ملی علم ایران حمایت خواهد شد. بدیهی است که مابقی هزینه ها باید توسط شرکت متقاضی پژوهش تامین شود.
متقاضیان در صورت داشتن هرگونه سوال می توانند بوسیله ایمیل amini.m@insf.org و شماره تلفن ۰۲۱۸۲۱۶۱۱۲۱ با کارگروه دانش بنیان تماس بگیرید.
منبع: با فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب