دانشمندان از آناناس، چرم با مقاومت بالا ساختند

دانشمندان از آناناس، چرم با مقاومت بالا ساختند

با فناوری: در پیشرفتی در حوزه مواد زیستی، دانشمندان چرم را از الیاف برگ های دور ریخته شده آناناس ساخته اند که با نمونه واقعی قابل مقایسه است و در عین حال عملکرد بهتری از سایر محصولات گیاهی موجود دارد.


به گزارش با فناوری به نقل از ایسنا، این ماده قوی و پایدار که بطور جامع از چرم مبتنی بر قارچ بهتر عمل کرده است، پتانسیل زیادی برای تولید در مقیاس بزرگ برای هر چیزی از لباس گرفته تا کیف و کفش دارد.
به نقل از نیواطلس، پژوهشگران دانشگاه ماهیدول تایلند با بهره گیری از لاستیک طبیعی برای چسبندگی، این الیاف ۱۰۰ درصد تشکیل شده از ضایعات آناناس (PALF) را بوسیله فرآیندی ساده ایجاد کردند که بگفته آنها گامی «قابل توجه» رو به جلو است.
این گروه خاطرنشان کردند: این تحقیق جایگزینی پایدار و اقتصادی برای چرم سنتی با پتانسیل ایجاد انقلابی در صنعت چرم و کمک به آینده ای دوستدار محیط زیست است.
در صورتیکه جایگزین های چرم حیوانات جدید نیستند، اما تا حالا با چالش های مهمی روبرو بوده اند. چرم گیاهی که به شدت به پلاستیک در تولید متکی است، ممکنست برای حیوانات بهتر باشد، اما لزوما برای سیاره ما بهتر نیست و مشخص شده است که طول عمر بسیار کمتری دارد. در استفاده از الیاف طبیعی دیگر، مانند الیاف موجود در قارچ ها، قدمهای بزرگی رو به جلو برداشته شده است، اما خواص مکانیکی آنها مانند چقرمگی و مقاومت در مقابل پارگی موضوعی است که همیشه مدنظر بوده است.
بدین سبب چه چیزی موجب می شود آناناس منبع محتمل تری برای چرمی باشد که بطور پایدار تولید می شود و در هنگام سایش و پارگی خودرا حفظ می کند؟
همه چیز به استخراج و آماده سازی الیاف ریز برمی گردد. برگ ها که یک محصول جانبی فراوان و تمیز هستند، مورد استفاده قرار گرفته و خرد شدند و سپس به شکل خمیر سبز غلیظی آسیاب و خشک شده و سپس الک شدند تا مواد غیر فیبری از الیاف برگ آناناس جدا شود. پژوهشگران سپس الیاف تغییر نیافته و الیافی را که با هیدروکسید سدیم مخلوط شده و شسته شده بودند را برای ایجاد خواص مختلف چرم تهیه کردند و روی صفحه ابریشم مانند فرآیندهای کاغذسازی پخش کردند. در نهایت، یک لایه نازک از لاتکس طبیعی روی ورقه های الیاف مسطح، اعمال شد که سپس به مدت ۲۴ ساعت در دمای ۷۰ درجه سانتی گراد (۱۵۸ درجه فارنهایت) قرار گرفتند و فشرده شدند.


وقتی این چرم با بهره گیری از میکروسکوپ الکترونی بررسی گردید، ساختاری داشت که بهترین عملکرد را در آزمون های مقاومت کششی و پارگی و سختی نشان داد. این ورقه های چرمی همین طور با انواع رنگ های طبیعی، از رنگ هویج گرفته تا قهوه، مورد رنگ آمیزی قرار گرفتند تا نشان داده شد که چطور میتوان بدون نیاز به مواد شیمیایی سمی مورد استفاده در دباغی تجاری، به رنگ های متنوعی دست یافت.
در صورتیکه این چرم مقاومت کششی و مقاومت در مقابل پارگی کمتری نسبت به چرم های حیوانات داشت، اما زمانی که پژوهشگران آزمایش های خودرا انجام دادند، این چرم آناناسی با چرم حیوانی قابل مقایسه بود و این نشان دهنده تنوع طبیعی در مواد سنتی است. چرم آناناسی خصوصاً در مقایسه با جایگزین های چرم تجاری موجود، بسیار چشم گیر بود و نشان داد که دارای استواری کششی ۱۲.۳ مگاپاسکال است که بیش از ۶۰ برابر مشکل تر از چرم تولید شده از قارچ بشمار می رود.
پژوهشگران حالا قصد دارند روی تنظیم حس این ماده کار کنند تا بیش از نظر بافت قابل لمس شبیه چرم حیوانات شود.




منبع:

1403/03/31
14:19:31
5.0 / 5
223
تگهای خبر: آزمایش , پژوهش , تولید , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳

لینک دوستان با فناوری

بافناوری

با فناوری
با فناوری

با فناوری

معرفی فناوری روز دنیا

bafanavari.ir - حقوق مادی و معنوی سایت با فناوری محفوظ است